ПЕТЪР АНТОНОВ: Най-важното за мен е да бъдеш честен

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

В интервю за ARTday.bg актьорът разказва за най-новата си роля в живота – организатор на културни събития

Талантливият актьор Петър Антонов е широко известен на публиката не само с филмите, в които е снимал, но и с представленията, които е изиграл в театъра. Последният му творчески проект е с Нона Йотова. Двамата поставиха на сцена спектакъла „Абсурдни времена“ по поетичната книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев. Сега, обаче, Петър ни разказва за една нова роля в живота – тази на организатор на културни събития в арт пространството под звездите „Horizont Green stage“: 

Какво накара актьор с твоята известност да започне да се занимава с организацията на различни творчески проекти?

Преди година, когато излезе моноспектакълът ми „Едуард“,  се запознах с част от екипа на „Хоризонт“ и неговия собственик. Бяха много ентусиазирани след представлението и ми споделиха идеята си да създадат пространство на открито, където да се случват театър, кино, изложби, литературни четения и всичко свързано с изкуство. Единственото условие беше да преобладава добрият вкус. 

„Horizont Green stage“ навърши една година, но като културна сцена за кратко време достигна много голяма  популярност. Означава ли това, че хората в България развиват отношение към алтернативните форми на изкуство?

Радвам се,че го казваш! Това до някаква степен говори, че сме си свършили добре работата и сме удовлетворили очакванията на драгия зрител. Не искам да коментирам алтернативните форми, защото разговорът ще бъде дълъг и спорен. Що се късае до алтернативните пространства, има ги навсякъде. Както се казва, никнат като гъби в гората. Толкова са много, че лично аз започнах да се обърквам. Това по някакъв начин провокира и създаването на некачествени постановки. Но няма да навлизам в детайли. Вярвам, че публиката не може да бъде подлъгана. „Хоризонт“ не е от тези места. „Хоризонт“ не е просто алтернатива, а истинско бутиково място за случване. Луксът да преживееш изкуството под открито небе незабравимо. Затова и приех да бъда част от екипа на „Horizont Green Stage“. 

Културната дейност, която развиваш, е частна инициатива, но трябва ли, според теб, държавата да подпомага по някакъв начин подобни проекти?

Не просто трябва,а е задължително! 

Имаш ли наблюдение как се организират и осъществяват творческите инициативи извън България? Какво ги отличава от тези, които се случват у нас?

Ето един елементарен пример – във Франция,а също и в Италия, 10% от всеки закупен билет отиват във фонд за подпомагане на кино и театър… 

Лесно ли се печели доверието на частния предприемач, който намира време и средства за култура?

Не работя с нагласата да печеля доверие! Смятам, че съм демонстрирал по-един или друг начин отношението ми към изкуството. Най-важното за мен е да бъдеш честен, неподправен, отдаден до крайност. Да бъдеш последователен и в същото време различен в избора на изразни средства. Смятам, че това е добър знак за печелене на доверие. Но в този случай имам и късмет с частния предприемач. Благомир Коцев е създал не просто пространство за забавление, а място без алтернатива. Бутиков комфорт, изграден с много вкус, за който не спираш да мислиш. Не излиза от съзнанието ти. Искаш ли да чуеш най-актуалната музика от световните сцени, да видиш най-харесваните представления и техните автори, това е мястото. Литературни четения, кино, изложби…

Тази година имаме богата и разнообразна програма и в клуба. Поканили сме някои големи имена от европейската хаус сцена. Sam Divine е една от най-бързо развиващите се имена от лейбъла „Defected“ – един от най-старите лейбъли за хаус музика. Други известни имена са Lissat & Voltraxx, Andrey Exx, Max The Sax (част от групата Parov Stelar), които често оглавяват топ чартовете с нови издания и ремикси.

Освен на клубната хаус сцена, в „Хоризонт“ се случват и събития в областта на фънка и джаза, като този сезон можете да чуете в четвъртък групи като Funky Miracle, Southwick, Белослава и група Tri O Five и други. Имаме и участия и на легендарни български изпълнители като Васил Найденов. „Хоризонт“ е място, което е ориентирано към широка публика и е трудно да се ограничи откъм определен стил в музиката, но въпреки това запазва характерния си облик, като обединява хора с различни интереси, стил и възраст.

Варненци са щастливци, защото имат уникално пространство от световен мащаб. Затова не бих нарекъл Благомир Коцев просто частен предприемач, тъй като той е широко скроен човек, с много вкус и усет за изкуство. 

„Green stage“ може да се определи като бутиково арт пространство на открито, където зрителят едновременно се наслаждава на конкретното събитие, но и на самата атмосфера. Какви са предимствата на сцената под открито небе?

Стремим се да покажем най-харесваното през сезона. Разбира се, това не винаги може да бъде най-доброто. Би ми се искало да дадем изява на повече млади и талантливи артисти, които сега започват кариерата си. Има достатъчно такива. Вярвам,че това предстои. Иначе, варненци и гостите на града този юли ще имат удоволствието да се срещнат с едни от най-обичаните и утвърдени имена в българския театър.

През сцената на „Green stage“ минават най-успешните театрални постановки. Кои заглавия да очакваме през настоящия летен сезон?

На 5 юли от 21:00 часа откриваме със спектакъла на Ивайло Христов – „На живо от оня свят“. На 14 юли – „Абсурдни времена“- по най-успешната българска поетична книга на Маргарита Петкова и Добромир Банев. На  20 юли – „Умирай лесно“ – с талантливите Александър Кадиев Сашо Дойнов. На 26 юли – „Мъжът на жена ми“- комедия, създадена под режисурата на Мариус Куркински. През август пък ще имаме удоволствието да чуем Мира Радева със завладяващия си музикален спектакъл, по-музика на най-известните френски автори. Предстои и една голяма изненада за всички, които обичат театъра, но няма да я издам сега, за да ви държа в напрежение. 

Какво определение би дал на любовта?

Любовта е творец на всичко добро, възвишено и светло. Празник за душата. Усещането с всичките ти сетива на същество, което обичаш и те обича.

Как би описал живота накратко?

Това е реалността, в която живееш, но и която сам създаваш. Ние сме уникални единици от общото цяло,но ще намерим хармония за себе си само тогава, когато успеем да заредим хората около нас със своя заряд и излъчване. Животът е да бъдеш в състояние на непрестанно раздаване и смирено да очакваш, че може да получиш като награда същите вибрации.

Борис Белев

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....