Вторник, 21 Март 2017 | Градът

Приятели на „Година на детската книга“ в НДК се обединиха около заключението, че илюстрациите формират естетически вкус

Третата поредна дискусия в Годината на детската книга, инициирана от Национален център за книгата – НДК, събра на едно място писатели, издатели, психолози и майки, които обсъдиха темата за „Ранното детско четене. Книги за най-малките“.

Специален гост на дискусията бе журналистът Ирина Тенчева, която сподели своя опит като майка на три деца на различна възраст. Подходът към четенето и при трите, е бил различен. Първоначално е спазвала всичко, което са ѝ препоръчвали като ранни детски практики, но повлияването се оказва различно при всяко от децата. „Чета активно от четири месеца на най-малкото си дете и с радост установявам, че това оказва страхотно влияние и прогрес при проговарянето, което се дължи именно на книжките“, разказа Ирина.

Показва се „2017_0318_0021.jpg“

Ирина Тенчева

Според специалистите малките деца имат нужда от книги с малко текст и много красиви илюстрации. Те изграждат естетически вкус у децата и печелят желанието им да разглеждат книги. Важно е да се чете често, дори по няколко пъти на ден, защото любовта към книгата се възпитава от самото раждане. Валентина Стоева от фондация „Детски книги“ подчерта, че за родителите е изключително важно да слушат какво харесва детето им, от какво има нужда и да му предоставят възможността то само да избере измежду различни заглавия. „Родителите не бива да забравят, че ролята на детската литература е да дава отговори на детските въпроси и да обяснява света, в който децата живеят“, допълва още Вал.

Показва се „2017_0318_0015.jpg“

Участниците в дискусията бяха единодушни, че книгите са безценни помощници на родителите. Различните видове книги възпитават различни неща у децата. Така например фината моторика се развива с общуването с тактилните книги, а това помага на децата да овладеят речта.

Авторът и педагог Любов Миронова наблегна на това, че  приказките не бива да бъдат четени самоцелно. Те трябва да са свързана с живота на детето, с етапите, през които преминава и с педагогика.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017