Старата баня в Ловеч – единственият атракцион на водата в Европа (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Общината е номинирана за Петото издание на Балканските туристически Оскари

Ловеч вече може да се похвали с единствения в Европа виртуален атракцион на водата. Община Ловеч бе номинирана за Петото издание на Балканските туристически Оскари. Церемонията ще се проведе на 5 декември в х.“Маринела“ в София.

В старата градска баня на Ловеч, под специално стъкло, може да се види как е действала древната отоплителна система „хипокауст“, а благодарение на интерактивните програми и мултимедийни ефекти, посетителите научават интересни „водни“ събития и факти.

Резултат с изображение за старата баня в ловеч

В атракциона ще бъдат представяни интерактивни програми и филми за историята на банята, за водата като живителна течност и фундаментален фактор за съществуването на живот на планетата, за историята на Ловеч от най-дълбока древност до наши дни. Във виртуалния воден атракцион, посетителите му ще открият много и най-различни „водни“ изненади.

Старата градска баня на Ловеч е строена през XVII-XVIII век. Тя е архитектурно-строителен паметник с национално значение. Разпределението й е Нейното разпределение е сходно с плановите схеми на повечето тогавашни сгради с подобно предназначение. Смята се, че това е последният турски хамам, използван като хигиенна баня в страната.

Свързано изображение

Банята е с уникална система за затопляне на водата отдолу (хипокауст), позната и прилагана при изграждане на подобни съоръжения още в античността. Водата за банята е идвала по тръбопровод от глинени тръби от Липака и от още два извора. Водните пари се поемали от каналите-отдушници. В топлите помещения имало специално устройство на подовете и стените.

Свързано изображение

Интересна е подовата настилка на банята. Тя се състои от големи и дебели мраморни и каменни плочи, и тухли. Под пода на топлите зали имало пространство високо около 1 м., в което се е пускал топъл въздух. Именно тази отоплителна инсталация се нарича „хипокауст“ – „отопление отдолу“. По същия начин имало монтирано отопление и на стените. Специални фурни вън от сградата загряват нужния за отопление въздух и го пускат нагоре към пода и стените. Други пещи топлят водата за топлите басейни.

Резултат с изображение за старата баня в ловеч

Сградата е с каменна зидария, с дебелина на външните зидове 100-120 см и вътрешни с дебелина 80-90 см. Отворите за вратите и прозорците са с малки размери от 60 до 120 см. Непосредствено до банята е долепена пеща с принадлежащите й помещения и склад за въглища. Голяма съблекалня завършва с полусферичен масивен купол на 10 м. височина от пода.

Резултат с изображение за старата баня в ловеч
Преди обновяването

Някога в помещението е имало шадраван, а в средата на всяка от четирите стени – ниша със свод и островръха арка. Централната къпалня е разделена на три части. В средата се издига по-висок полусферичен купол. С куполи са и двете странични крила. В куполите има звездовидни отвори за вентилация.

Старата баня в Ловеч беше изцяло реставрирана през 2014 г. по проект, финансиран от ОПРР.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....

Йожен Дьолакроа – романтикът с четка в ръка

Фердинан Виктор Йожен Дьолакроа, по-известен само като Йожен Дьолакроа, идва белия свят на днешния ден, 26 април, през 1798 година в Сен Морис на...