Вижте как ще изглежда площад „Света Неделя“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Темата коментира главният архитект на София Здравко Здравков

Площад „Св. Неделя” в София ще бъде с нов облик. Столичната община възложи конкурс за проектиране. В него участваха архитектурни студиа на световно ниво – привлечени именно от културното ни наследство. В петък международно жури класира победителя – студио „Фуксас”, съобщава NOVA.

Проектите на студиото говорят за тях във всеки град – не само на Стария континент. По думите на журито, всеки от кандидатите за сърцето на София се радва на международни признание и престиж.

„За нас водещите елементи в модерния облик на София са хората, природата, историята и новите технологии. Събрахме ги в един проект, с който вашият град да бъде разпознаваем за целия свят”, посочи арх. Микеле Чинини.

Резултат с изображение за площад света неделя

Планът на „Фуксас” е да направи пространството в сърцето на София достъпно за пешеходците, да запазят историческия облик на площада, но и да го осъвременят с фотоволтаици. Нощем те ще светят. Денем, от тях ще зареждаме мобилните си телефони. Събраната дъждовна вода ще ни разхлажда през лятото.

Идеята е приета почти от цялото жури, без един. Архитект Борислав Игнатов е подписал с особено мнение. „Има много големи проблеми с комуникацията, особено пешеходното движение. Те могат да бъдат поправени, но според мен не е целта, който има компромиси да бъде поправян в движение. В крайна сметка обаче това е решението на 15-членното жури”, коментира Борислав Игнатов.

„Това е добро решение за модерна, но ненатраплива, елегантна градска среда. В изготвянето на техническото задание ще има много сериозна дискусия затова в каква степен да бъдат представени тези фотоволтаични елементи. Те обаче са част от осветлението и това трябва да го имаме предвид”, каза председателят на журито Малина Едрева.

Ако няма обжалване, студиото ще проектира догодина. Строежът ще започне през 2021-ва. Всяка стъпка ще се съгласува с общината. Градската управа ще има последната дума и за бюджета, който по първоначални изчисления възлиза на около 17 милиона лева.

„Надявам се членовете на журито да са се спрели на най-добрия проект, който да бъде и красив, и функционален. Надявам се той да представя по един добър начин останките от древна Сердика и да може и да бъде изпълнен”, добави кметът на София Йорданка Фандъкова.  

Резултат с изображение за площад света неделя

„Този проект е от най-щадящите и с най-добро отношение към контекста на средата. Трябва да обърнем внимание, че на площада са напластени хилядолетни слоеве. Имаме доста сложна архитектура и подходът към този площад е въпрос на интерпретация. Считам, че избраното решение е добро. То не подхожда неглежиращо към една или друга част от архитектурата. Напротив, има респект към намерената археология. Във всички проекти намерих по една добра идея. Избраният е реализируем, това беше едно от условията ни като възложител в конкурса”. Така коментира проекта за нов облик на площад „Св. Неделя” главният архитект на София Здравко Здравков.

Резултат с изображение за площад света неделя

„Дебатът в журито беше огромен. Много трудно беше журирането на проектите. Арх. Игнатов има своята позиция, която аз уважавам. Всички останали членове взеха това решение с огромен дебат и анализиране на това, което е представено. Преценено е, че този проект отговаря на критериите ни като възложител и той може да бъде реализиран в рамките на мандата – до 2023 г”, допълни Здравков.

Главният архитект на столицата коментира и намерението на кмета на район „Лозенец” да поиска от ДНСК да нареди събарянето на небостъргача „Златен век”.

„Желанието на кмета беше тази сграда да се приведе в съответствие с общия устройствен план. Важно е да се обърне внимание кога се издава разрешението за строеж. Това се случва два дни преди влизането на общия устройствен план. Моето мнение е, че мястото на тази сграда не е там. Въпросът е, че ние трябва да се съобразяваме със закона”, посочи Здравков.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....