Алея на книгата в София идва с „Горчиво вино 2021“ и четене в памет на Евтим Евтимов

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Добромир Банев ще се включи с нови, непубликувани стихове

От 6 до 12 септември в пешеходната част на бул. „Витоша“ ще се проведе Алея на книгата – София. Наред с предлагане на хитовата и най-нова продукция на издателствата се очертава наситена културна програма.

От няколко години стана традиция по време на Алеята да се връчват наградите от Националния конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“, а утвърдени български поети да се включват в поетично четене в памет на Евтим Евтимов. Събитието сега е на 8 септември, сряда, от 18 ч. в жълтата шатра на Литературния кът, близо до пресечката на бул. „Витоша“ и ул. „Солунска“.

Половин час преди това, от 17.30 ч., същия ден, Добромир Банев ще раздава автографи на книгите си в шатрата на издателите си от „Персей“ – № 22 (пресечката с ул. „Гладстон“). Той ще се включи с нови, непубликувани стихове в литературното четене в памет на класика на любовната лирика Евтим Евтимов. В четенето ще участват и Венко Евтимов, Костадин Филипов, Анжела Димчева, Катя Кирянова, Димитър Христов, Катя Кремзер, Петя Хантова, Виктория Катранова, както и наградените в осмото издание на поетичния конкурс, които ще прочетат отличените си творби.

Националният конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ (който е анонимен и така дава еднакъв шанс както на утвърдени, така и на неизвестни поети) бе създаден през 2014 г. по случай 100-годишнината на НЧ „Братя Миладинови – 1914” в Петрич и 80-годишния юбилей на Евтим Евтимов. Организатор е Петричкото читалище, което е едно от най-големите и дейните в страната. От него започва творческия си път Евтим Евтимов.

От САЩ пристига професорът от университета в Ориндж Каунти – Атанас Раденски, който ще представя второто, обновено издание на романа си „На парти при президента“ на 7 септември (вторник), от 18:00 ч., в шатра № 22.

За Алея на книгата ще дойде и любимият автор на младите читатели в Северна Македония – Горян Петревски. На 10 септември (петък), от 19:00 ч., в жълтата шатра на Литературния кът той ще представи романите си „Марта“ и „Сама“, посветени на първата любов и порастването. До момента „Марта“ има 21 издания в Република Северна Македония, което я прави една от най-продаваните книги в страната.

На 11 септември (събота) ще бъдат представени от преводачите им два изключително успешни сред читателите и получили големи литературни награди книги. От 17:00 в шатра № 22 на фокус ще бъде романът „Мареси: Хрониките на Червеното абатство“ от финландската писателка Мария Турчаниноф – история за приятелство и оцеляване, за магия и чудеса, за страх и извисяване. Представя Галина Узунова.

Същия ден от 18:00 ч. в Литературния кът преводачката Анета Данчева-Манолова ще разкаже любопитни неща за „Братя“ – шедьовъра на белгийския фламандски писател Барт Муярт. Тази модерна класика за всички възрасти, преведена на повече от 20 езика, спечели най-голямата награда в света, присъждана за книги за деца и млади читатели – Мемориалната награда „Астрид Линдгрен“.

Снимки: „Персей“; На заглавната снимка: Добромир Банев

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....