Сряда, 06 Октомври 2021 | Градът

Аварийните ремонти по архитектурния шедьовър на майстор Колю Фичето станаха наложителни след набезите на крадци

Община Ловеч вложи близо 102 000 лева в ремонтни дейности по известния Покрит мост над река Осъм.

Аварийните ремонти по архитектурния шедьовър на майстор Колю Фичето станаха наложителни след набезите на крадци, които отнесоха част от медния покрив. Отделно дървената обшивка на моста се нуждаеше от импрегниране, съобщават от Община Ловеч.

От информацията, внесена в заседание на Общинския съвет, става ясно, че за текущи ремонти по параграф 10-30 за импрегниране са изразходвани 21 938 лв. Други 24 511 лв. са за ремонт на покрива, като има възложени дейности за още 55 476 лв. Цялата сума за Покрития мост е 101 925 лв.

Запазвайки местната строителна традиция, на мястото на отнесения от буйните води на реката мост някъде в средата на 70-те години на ХІХ век, Колю Фичето построява уникално транспортно съоръжение, много по-съвършено и издържано в архитектурно, градоустройствено и търговско отношение в сравнение с предшествениците си, превърнало се в символ на град Ловеч. Мостът е единствен по рода си на Балканския полуостров. Върху него от двете страни на пътното платно били разположени 64 дюкянчета. Подобно на други свои творби, Колю Фичето украсява моста с няколко скулптурни фигури – лъв, двуглав орел, тояга с топуз. Изгорен през 1925 г., отново възстановен в 1931 г., преустроен (1980-1982 г.) и частично ремонтиран (1999 г.), днес той е „покрита търговска улица“ като преустройството максимално доближава Покрития мост до първообраза му. Технически погледнато, мостът не е окачествен като недвижима културна ценност, но той представлява част от историята и културата на град Ловеч и е един от символите на града.

Снимки: Lovech.bg

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017