18 години по-късно музеят на Смирненски отново отвори врати (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Сред експонатите в него са предсмъртният бележник на поета и шал, подарен от годеницата му

Музеят на Христо Смирненски отвори отново врати днес след продължила твърде дълго пауза за ремонт и реставрация – 18 години. Официалното откриване в двора на къщата на ул. „Овче поле“ 116 в столицата, където е живял поетът, събра ценители на неговото творчество, сред които и много деца, с директора на Националния литературен музей Атанас Капралов, д-р Елена Алекова – главен уредник на музея, квартет „Светоглас“, поета Георги Константинов, актьора Янко Лозанов и ученици от 43-то ОУ „Христо Смирненски“ в София. Сред официалните гости бяха вицепрезидентът Илиана Йотова и заместник-министърът на културата Юрий Вълковски.

Може да бъде изображение с на закрито

В обновения дом на поета посетителите могат да се потопят в автентичната атмосфера, в която от 1916 до 1923 г. е живяло семейство Измирлиеви, бежанци от Кукуш. Тук Смирненски пише едни от най-известните си стихотворения и публицистични текстове. В основната битова експозиция са оригинални вещи и обзавеждане, подарени на музея от родствениците на поета, уточнява БНР. В залата на втория етаж има лични вещи, кореспонденция, оригинални ръкописи, снимки, първи и по-нататъшни издания на негови произведения. Изложбата следва хронологично и тематично жизнения и творческия път на Христо Смирненски.

Може да бъде изображение с всекидневна

Сред най-интересните експонати са театрален бинокъл, инкрустиран със седеф, фотоапарат с комплект декоративни плаки, джобен часовник, тетрадка с късни творби, както и предсмъртният бележник на поета, притежание на Националния литературен музей. Особено вълнуващ артефакт е шал, подарен на поета от годеницата му Женя Дюстабанова. Доскоро сградата е била напълно разнебитена, със счупени прозорци и течащ покрив, припомни БНТ.

Може да бъде изображение с мебели и на закрито

Квартет „Светоглас“ дадоха начало на откриването, а директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов припомни редица от знаковите стихотворения на Смирненски като “Да бъде ден” и “Стария музикант”. По-късно Капралов заяви пред БНТ, че много училищни класове са изявили желание да посетят музея, затова очаква неговото бъдеще да е светло. Надява се и на интерес от страна на българските писатели. Той разкри, че от есента в къщата музей ще заработи литературен салон „Да бъде ден“, където творци и ценители на четенето ще дискутират различни теми.

Може да бъде изображение с на закрито

„За мен е чест, че Министерството на културата успя да подпомогне откриването на къщата на семейство Измирлиеви. Времето на Христо Смирненски няма как да отмине, защото с думите си той е сред нас. Имам ярък спомен от идването ми тук като дете, идвах тук, за да се заредя духовно, за мен е чест да видя един от символите на детството ми обновен“, каза зам.-министърът на културата Юрий Вълковски.

Може да е творба на 1 човек и на закрито

Актьорът Янко Лозанов изпълни стихотворението на поета “Цветарка”, а поетът Георги Константинов рецитира стихотворение, посветено на Смирненски.

Събитието завърши с изпълнение на паметните стихотворения “Братчетата на Гаврош “ и “Юноша” от учениците от 43-то ОУ, носещо името на поета.

Къщата-музей е с приемно време от вторник до събота от 10.00 до 18.00 часа, а днес, в деня на откриването, входът е свободен.

Снимки: Visit Sofia, страница във Фейсбук

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....

Йожен Дьолакроа – романтикът с четка в ръка

Фердинан Виктор Йожен Дьолакроа, по-известен само като Йожен Дьолакроа, идва белия свят на днешния ден, 26 април, през 1798 година в Сен Морис на...

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...