Изложба в музея „Ван Гог“ отвежда посетителите в предградията на брега на Сена през 19-и век

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Музеят „Ван Гог“ в Амстердам, Нидерландия, открива нова изложба, която ще потопи посетителите в трансформациите на предградията край Сена в края на 19-и век, уловени от именития художник и някои от неговите съвременници, предаде АФП, цитирана от БТА.

Според музея индустриализацията на няколко общини по онова време изиграва „решава“ роля в художественото развитие на Ван Гог.

Vincent van Gogh - By the Seine - Van Gogh Museum

Между май и юли 1887 г. художникът, който по това време живее в Париж, се разхожда край реката „със своето оборудване“, опитвайки се да улови променящия се пейзаж, и рисува около четиридесет картини.

„За първи път някой събира на едно място този конкретен период от живота на Ван Гог“, казва директорката на музея Емили Горденкер.

File:Van Gogh - Seineufer.jpeg - Wikipedia

„В изложбата можем да видим колко бързо художникът се е учил и е преминал от един доста мрачен стил на рисуване към много светлите си постимпресионистични творби“, допълва тя.

Аниер сюр Сен, например, до 1850 г. е идилична, зелена площадка за градските жители, които в неделя се наслаждават на провинциалните удоволствия, обясняват от музея. След като процъфтява, градът претърпява бърза индустриална трансформация около 1880 г.

По това време Ван Гог създава три триптиха, в които претворява местното „разнообразие от аспекти“.

Vincent van Gogh - The Bridge at Courbevoie - Van Gogh Museum

Седем от тези девет картини, които музеят описва като „художествена кулминация на неговите изследвания“ по онова време, са събрани за изложбата. Сред тях е колоритната творба „Мостовете на Аниер“.

Inspiration along the Seine: Van Gogh and the Paris Suburbs | The Art  Institute of Chicago

Експозицията, организирана в сътрудничество с Института по изкуствата в Чикаго, включва и творби на Пол Синяк, Жорж Сьора, Емил Бернар и Шарл Ангран.

„Изложбата разказва историята на петима авангардни художници, които са живели в Париж и са излизали извън стените на града в предградията край Сена, за да рисуват“, казват още от музея.

Много от картините, които посетителите на изложбата „Ван Гог край Сена“ ще могат да разгледат от 13 октомври до 14 януари, са от частни и музейни колекции от цял свят.

Снимки: Музей „Ван Гог“, Амсердам

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Избрани цитати от Джон Стайнбек

Джон Стайнбек е един от най-големите американски писатели на ХХ век. Автор, разкрил истинското лице на Америка, съумял да покаже с потресаваща сила нейната...

Елизабет Тейлър: Сипи си едно питие, сложи си червило и се стегни! (видео)

Едва на 9 е когато снима първия си филм, но става първата актриса, която минава границата за хонорар от един милион долара за ролята...

Валентин Ангелов показва живопис, рисунка и рисувана керамика в галерия „Ракурси“

„Пътуване“ на Валентин Ангелов  Вернисаж: 28 февруари, 18 :30 - 20:00 ч. Галерия „Ракурси” - София, ул. „Хан Крум”4а Галерия „Ракурси” има удоволствието да представи изложбата  „Пътуване” на...

Лекомислено е да си представиш влюбването като сходство на умовете ~ Лорънс Дърел

Лорънс Дърел (1912-1990) прекарва почти целия си живот извън Англия – в Индия, о. Корфу, Египет, бивша Югославия, о. Родос, о.Кипър, Аржентина и Южна...

Славчо Пеев почина в съня си

Светослав Пеев напусна видимия свят месец преди да навърши 85 години. Актьорът до последно играеше в няколко спектакъла, макар че здравето му бе разклатено....