Оперната прима Соня Йончева осигурява на млади музиканти безплатен вход за Пловдивската опера

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Оперната прима Соня Йончева се обръща с благотворителен жест към учениците в НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив преди срещата ѝ с публиката на Античния театър в гала концерта „Тоска“ на 4 юни. Като част от инициативата, която световноизвестното сопрано посвещава на 70-годишнината на Опера Пловдив, тя ще осигури на гимназиалните класове в родното ѝ училище безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Пловдивската опера през 2024 година.

Решението на Соня Йончева, което е взето съвместно с екипа на Опера Пловдив, е с грижа към развитието и духовното обогатяване на бъдещото поколение музиканти и артисти.

„Сред основните мисии за мен и екипа ми е пълноценната работа с идните поколения и осигуряването на достъп на подрастващите хора в България до различните форми на изкуство, за да гарантираме тяхното устойчиво развитие. Сигурна съм, че именно изкуството е най-добрата превенция при проблеми с психичното здраве сред младите и ние като прогресивно общество трябва да се застъпваме за това всекидневно.

Подобни инициативи са много важни и се радвам, че заедно с Опера Пловдив можем да окажем подкрепа повече деца да се докоснат до вълнуващи спектакли и артисти, да се наслаждават и обогатяват съзнанието и сетивата си с изкуство“, сподели Соня Йончева.

Това е и една от причините вече няколко години Соня Йончева да се посвети активно на продуцентска дейност, създавайки компанията SY11 през 2020 година. Мисията на оперната прима и нейният екип е да реализират значими проекти и събития в областта на изкуството, с които да привличат разнородни аудитории като пристрастия и възраст.

Концерти, осъществени от SY11, са „Завръщане“ в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно – мащабната оперна гала, събрала близо 6200 души пред храм-паметника „Свети Александър Невски“ – с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Друг важен проект на SY11 е „Съкровени гласове“, събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти.

На 31 май в зала „България“ предстои и закриващият концерт от първия успешен сезон на „Съкровени гласове“, озаглавен „Париж и нощта“. За него очакваме световното мецосопрано Клементин Марген, наричана съвеременната Кармен, която ще представи за първи път у нас богата програма с произведения на прочути европейски и американски композитори.

През есента на тази година предстои и стартът на втория сезон на „Съкровени гласове“, който включва рецитали на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство като Джойс ДиДонато, Пьотр Бечала, Роландо Вийязон, Виторио Григоло и самата Соня Йончева. Техните изяви предстоят в България през сезон 2024/2025 г.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Петър Антонов празнува рожден ден

Той е не само популярен актьор, но и музикален изпълнител. Петър Антонов се ражда на 13 юни 1971 година във Варна. Завършва НАТФИЗ при...

Германски художник представя изложба в София, вдъхновена от столичен хотел

Германският художник Клеменс Бер представя първата си самостоятелна изложба в София "Призрачни хоризонти". Отправна точка на работите, инсталациите и обектите е идеята за руини,...

МИНА ТОДОРОВА | Благата вест в живота на Яворов (видео)

На 13 юни през 1890 година в град Елена се ражда Мина Тодорова – жена, която ще заплени сърцето на един от най-великите български...

Там, на брега…

С ТЕБ И СЛЕД ЛЯТОТО Още миг ще ти дам, но животът е кратък, просто мисъл към мен изпрати... Ще направиш кафето ми толкова сладко, ще усмихнеш любящи...

Късно и непоправимо

ВИК от Блага Димитрова Кога ще дойдеш ти? Когато си отида и сетните ми стъпки отехтят далече? Кога ще си със мен? Когато те зазида сред четири стени самотната ти вечер? Кога ще...