Отпускат пожизнени пенсии на 133-ма музиканти за принос в областта на културата

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Проекторешение за особени заслуги към българската държава и нация да бъдат отпуснати пожизнено държавни парични награди в размер на 500 лв. месечно на 107 души и в размер на 350 лв. месечно – на още 26 души, депозираха в Народното събрание депутати от ГЕРБ. Наградите се отпускат за изключителните постижения на посочените музикални дейци и цялостния им принос в областта на културата, а изпълнението на решението на НС се възлага на министъра на културата. Вносители на предожението са Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева от ГЕРБ.

От години се води борба за отпускането на тези така наречени „персонални пенсии“ за изтъкнати дейци на културата – най-вече музиканти, певци, композитори, чиито документи за трудов стаж и осигуровки бяха изчезнали още преди години след пожар в архивите на Концертна дирекция. Така те не можеха да докажат документално, че са работили и са се осигурявали.

Сред новите носители на държавни парични премии в размер на 500 лева са Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, братя Благовест и Светослав Аргирови, Росица Ганева, Камелия Тодорова, Георги Христов, Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Петя Буюклиева, Красимир и Виолета Гюлмезови, Ева Найденова, Кирил Маричков и Валди Тотев от „Щурците“, Йордан Караджов от „Сигнал“, Митко Щерев, Илия Ангелов, Георги Станчев, Станислав Сланев (Стенли), Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Милчо Кацаров, Венета Рангелова, Александър Кипров, Мими Иванова и Развигор Попов, Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев (ФСБ), Росица Кирилова, Богдан Томов и много още.

Сред втората група – носители на пожизнени парични награди в размер на 350 лева, са Иван Тенев, Дариана Генова, Александър Петров, Георги Начев и др.

Част от имената в списъка са на ветерани, други са на все още активно концертиращи артисти. В годините на соца всички те бяха високо ценени особено в Източна Европа и популяризираха успешно българския музикален гений по света, отбелязват вносителите на предложението.

С внесения проект на решение се цели да бъдат компенсирани всички лица, работили и упражнявали професията си като щатни служители на някогашното Държавно обединение „Музика“, за които е установена липса на официални документи относно трудов стаж в държавните архиви, посочва се в мотивите. „Предлагаме чрез приемането на решението за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията да изразим заслуженото признание към музикалните дейци и техните екипи, прославили името на България по света“, пише още в предложението.

Пожизнените пенсии ще се отпуснат по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нация, приет по времето на Вежди Рашидов като министър на културата. Въпреки че на практика става дума за пенсии, при приемането на закона имаше спорове доколко е редно без доказателства за осигурителен стаж тези плащания да се наричат така. Затова накрая се стигна до решение почестта да се казва „държавна парична награда“. През годините законът е ползван спорадично, като за първи път ще се приложи за толкова много хора.

Определеният размер е под минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст, която в момента е 523,04 лв., а от 1 юли ще стане 580,57 лв.

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Втори първи път

Мисля си за първия път, когато: - Те видях - Те прегърнах - Те целунах ( три пъти )... - Те зарадвах - Ти ми писа - Ме покани на...

Робърт Де Ниро отваря хотел в София

Американският хотелски бранд "Нобу" стъпва в България. Неговите нови обекти ще бъдат позиционирани в София и Варна. Основана през 1994 г. от актьора Робърт Де...

Хървати отвориха в Дания най-големия частен музей на илюзиите в Европа

Хърватската компания „Метаморфоза“, която стои верига от музей на илюзиите в цял свят, продължава разширяването на мрежата си с нов музей в датската столица...

Том Кланси, литературната машина за пари

Том Кланси, който пет пъти е бил на върха на класацията на бестселърите на New York Times, е едно от големите имена в съвременната...

„Фантомът на операта“ – два часа и половина зашеметяващо изживяване

Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър "Фантомът на операта" вече е в България. Зашеметяващият мюзикъл изнесе първото си представление снощи в НДК. Зала 1 едва...