Стефан Цанев е носител на Националната литературна награда „Дора Габе“

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Общински съвет на град Добрич прие единодушно предложението на Комисията за определяне на носител на Националната литературна награда „Дора Габе“. Тази година тя ще бъде връчена на Стефан Цанев.

Националната литературна награда „Дора Габе“ се връчва за пети път, каза при представяне на докладната записка заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ на Община Добрич д-р Емилия Баева.

Бяха разгледани и обсъдени три предложения. Другите две предложения бяха за Надя Попова – поет, преводач, журналист, литературен изследовател, и за Янислав Янков – поет, писател.

Наградата се присъжда на всеки пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.

След разисквания, комисията предлага с Националната литературна награда „Дора Габе“ да бъде удостоен Стефан Цанев – поет, белетрист, автор на драматургични текстове, става ясно още от докладната.

Церемонията по връчване на наградата ще се проведе на 26 септември в Добрич.

Общинският съвет в същата докладна гласува и предложението на Комисията отличието за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе да бъде присъдено на поетесата Марина Константинова, която е от Добрич и е автор на романа „Първата. Роман за живота на Дора Габе“. Марина Константинова е писател и журналист.

За отличието, което е за превод на художествени произведения, няма номинирани. Носител на това отличие е Леда Милева през 2008 година.

Носители на Националната литературна награда „Дора Габе“ през годините са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова и Камелия Кондова.

Източник и снимка: БТА

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хасинто Бенавенте: Книгите са като приятелите – не винаги харесваме най-добрите

На 12 август през 1866 година в Мадрид се ражда испанският писател и драматург Хасинто Бенавенте-и-Мартинес. Той е един от водещите испански драматурзи на...

Съдбата понякога е немилостива към онези, които обича – спомен за Джагаров

Георги Джагаров беше истински патриот. Обожаваше родината си – земя като една човешка длан... Знаеше как да живее и как да твори. Бохемът, на...

Цялото изкуство е еротика ~ Густав Климт (видео)

Густав Климт е австрийски художник символист, основател на школа в изобразителното изкуство, известна като Виенски сецесион. Ражда се на днешната дата, 14 юли, през...

Надин Гордимър: Всеки човек в един момент върви срещу себе си

Южноафриканската писателка и носителка на Нобелова награда за литература през 1991 г. Надин Гордимър напуска живота преди три години. Издъхва в съня си на...

Любовните истории на великите в киното

Да намериш сродната душа е привилегия на малцина. Хармоничната връзка е мечтана от всеки, но рядко постижима. Напасването на два характера и техните капризи...