Стефан Командарев представя в САЩ филма „Уроците на Блага“ – българската номинация за награда „Оскар“

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Режисьорът Стефан Командарев представя в САЩ „Уроците на Блага“ – българската номинация за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия. Това каза сценаристът на продукцията Симеон Венциславов, който получи от името на Командарев голямата награда на журито на кинофестивала в Рим.

Журито, председателствано от мексиканския актьор и режисьор Гаел Гарсия Бернал, отличи българо-германската копродукция „за способността да разказва, без да спестява нищо, посредством силни кинематографични средства, преминаващи от хумор до горчивина“. Оценена беше високо и играта на Ели Скорчева – актрисата, която изпълнява ролята си „със себе си и върху себе си“.

Наградата, връчена на церемония в Аудиториум Парко делла музика „Енио Мориконе“ в събота, прие Венциславов. Той уточни, че Командарев е в Лос Анджелис, където представя филма. За мен Рим и Италия винаги са били синоним на киното, каза сценаристът, който благодари от името на екипа на продукцията за отличието.

Българското предложение за награда „Оскар“ се състезаваше с още шестнадесет филмови продукции в основната конкурсна програма. Журито, в което бяха включени и британската режисьорка Сара Гаврон, финландският режисьор, сценарист и поет Мико Милилахти, френският актьор и режисьор Мелвил Пупо и италианската актриса и режисьорка Жасмин Тринка, отличи с приза за най-добър филм „Pedagio“ на Каролина Маркович.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на белгиеца Йоахим Лафос за „Un silence“. Призът „Моника Вити“ за най-добра актриса получи италианската актриса Алба Рорвахер за ролята си „Mi fanno male i capelli“, а за най-добър актьор с награда „Виторио Гасман“ бе отличен норвежецът Херберт Нордрум за изпълнението си в „Hypnosen“.

Кинофестивалът в Рим, чието осемнадесето издание се проведе от 18 до 29 октомври, е с конкурсен характер от седемнадесетото си издание.

„Уроците на Блага“ спечели три отличия от кинофестивала в Карлови вари през юли т.г. – голямата награда „Кристален глобус“, наградата за най-добра актриса на Ели Скорчева, и Голямата награда на екуменическото жури.

Продукцията на режисьора Стефан Командарев е българската номинация за награда „Оскар“, реши в началото на септември комисията по подбора на българска номинация за участие в състезанието за международен пълнометражен филм на 96-ите награди на Американската филмова академия.

Снимка: Министерство на културата

ARTDAY.BG

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тресавище на любовта

"Жената, позволила на тайната си любов да се разгори в сърцето ѝ, е безумна, защото тази любов, несподелена и негласна, ще опустоши душата, която...

Никога не избягвай болката! ~ Джулиан Мур на 63

Тя е чаровна, интелигентна и достойна за подражание. Носителката на „Оскар“ Джулиан Мур идва на белия свят на днешния ден, 3 декември, през 1960...

Защитните механизми в света на Ана Фройд

Изглежда всеки път, когато Фройд мисли, че е открил своя приемник, бива изоставян от него. Или поне така става с Юнг и Адлер. Междувременно,...

Ромен Гари: За да обичаш, не е достатъчно да обожаваш

На днешния 2 декември през 1980 година си отива Ромен Гари – четен, препрочитан и цитиран къде ли не. Затова и ние от ARTday.bg...

Мария Калас: Да служиш на изкуството е тежък труд – и в началото, и в средата, и в края

МАРИЯ КАЛАС е родена на 2 декември 1923 г. в Ню Йорк. Най-прочутото сопрано учи оперно пеене в Гърция и дебютира в Ла Скала...