Розамунде ПИЛХЕР: Думите „ако можех…” винаги идват след събитията

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Няма как да не сте попадали на романтичен филм, заснет по роман на Розамунде Пилхер (или Розамунд Пилчър). Излъчват ги по различни тв канали у нас, а по-голяма част от книгите са преведени и издадени на български език. Радват на огромен успех, най-вече сред дамската аудитория.

Авторката им е родена като Розамунде Скот на днешния ден – 22 септември, през 1924 г. в Лиланд, графство Корнуол, Великобриатния, в семейството на морски офицер. Завършва гимназия и курсове за секретарки, а през военната 1942 г. постъпва като доброволец във флота. Изпратена е да служи в Индия до края на 1946-а.

Същата година Розамунде се омъжва за текстилния предприемач Греъм Пилхер и приема негова фамилия. Семейството заживява в Шотландия, където се раждат и четирите им деца – две дъщери и двама сина, единият от които също става писател. Днес живее в имение близо до град Дънди.

Започва да пише под псевдонима Джейн Фрейзър Розамунд през 1949 г. Създава любовни повести, които излизат в т.нар. джобен формат от издателство „Mills & Boon”, придобито през 70-те години от „Harlequin Enterprises”. Първата книга, която публикува от собствено име, е повестта „А secret to tell” (1955), а от 1965-а подписва всичко като Розамунде Пилхер. Налага й се обаче да почака повече от 20 години, за да се радва на истински успех.

Розамунде Пилхер нашумява като писателка през 1987-а, когато излиза романът й „Търсачите на миди”. От този миг книгите й („Завръщане у дома”, „Зимно слънцестоене”, „Сняг през април” и др.) се издават в огромни тиражи. Продажбите на романтичните й бестселъри надхвърлят 60 млн. екземпляра по целия свят.

Последният й роман – „Зимно слънцестоене“, излиза през 2000 г. Оттогава насам Пилхер не пише, но през 2007-а германската телевизия ZDF започва заснемането на поредица от 59 филма по нейните романи. Те продължават да се излъчват с успех по целия свят. Розамунде Пилхер е удостоена с наградата „Бамби”, а през 2002 г. става Кавалер на Ордена на Британската империя.

Писателката напусна видимия свят на 6 февруари 2019 г.

Резултат с изображение за розамунде пилхер

Предлагаме избрани мисли на Розамунде Пилхер, която и на 93 не губи любопитството си към света:

„Две са най-хубавите неща в живота – парите и сексът, но щом започнеш да ги обсъждаш, разговорът става скучен.”

„Вероятно най-лошото нещо е, когато няма с кого да споделиш спомените си.”

 „Да обичаш, означава да не търсиш съвършенство, а напротив, да прощаваш най-ужасните недостатъци.”

 „Щастието идва тогава, когато умееш да извлечеш максимума от това, което имаш, а богатството – когато съумееш да извадиш максимума от това, което получаваш.”

„Сигурността е свобода, а свободата е най-ценното нещо в живота.”

„Не мислите ли, че е изключително важно да правиш това, което ти харесва, и за него да получаваш пари? Тогава започваш сам да се уважаваш.”

„Животът си струва само тогава, когато има за какво да мечтаем и към какво да се стремим”.

„Вероятно никой не може да порасне, докато е жива майка му.”

„Трудното можеш да направиш веднага; постигането на невъзможното изисква малко повече време.”

„Думите „ако можех…” винаги идват след събитията. Това е безполезно и никому ненужно самоизяждане.”

„Есента винаги ми действа потискащо. Тя е нещо като тъжна ивица между лятото и Коледа.”

Заглавна снимка: Pinterst

ARTday.bg

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Лъжата като привилегия

"Аз обичам когато лъжат! Лъжата е единствената привилегия на човека пред всички организми. Лъжеш ли, до истината ще стигнеш! Затова съм и човек -...

В Международния ден на писателите: 20 цитата от книги, посветени на любовта

Днес отбелязваме Международния ден на писателите. Това са хората, които в пълна степен осмислят живота ни, защото възпитават и разума, и чувствата. А любовта...

Честит празник, България!

Днес отбелязваме Националния празник на България. Навършват се 146 години от Освобождението на страната ни от османско владичество. На 3 март през 1878 г. е...

Любов необяснима – стихотворение от Недялко Йорданов

ЛЮБОВ НЕОБЯСНИМА от Недялко Йорданов Любов необяснима, любов невероятна, не пухкава и зрима, не топла и приятна, не лека и минутна,от щастие обзета край печката уютна до плюшени пердета. Любов...

Петко БОЧАРОВ: България в цялата си история е страдала от идиоти

Петко Бочаров бе най-възрастният действащ журналист в България. Той самият се определяше като човека, преживял три Българии. Роден е на 19 февруари 1919 година в...