Розамунде ПИЛХЕР: Думите „ако можех…” винаги идват след събитията

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Няма как да не сте попадали на романтичен филм, заснет по роман на Розамунде Пилхер (или Розамунд Пилчър). Излъчват ги по различни тв канали у нас, а по-голяма част от книгите са преведени и издадени на български език. Радват на огромен успех, най-вече сред дамската аудитория.

Авторката им е родена като Розамунде Скот на днешния ден – 22 септември, през 1924 г. в Лиланд, графство Корнуол, Великобриатния, в семейството на морски офицер. Завършва гимназия и курсове за секретарки, а през военната 1942 г. постъпва като доброволец във флота. Изпратена е да служи в Индия до края на 1946-а.

Същата година Розамунде се омъжва за текстилния предприемач Греъм Пилхер и приема негова фамилия. Семейството заживява в Шотландия, където се раждат и четирите им деца – две дъщери и двама сина, единият от които също става писател. Днес живее в имение близо до град Дънди.

Започва да пише под псевдонима Джейн Фрейзър Розамунд през 1949 г. Създава любовни повести, които излизат в т.нар. джобен формат от издателство „Mills & Boon”, придобито през 70-те години от „Harlequin Enterprises”. Първата книга, която публикува от собствено име, е повестта „А secret to tell” (1955), а от 1965-а подписва всичко като Розамунде Пилхер. Налага й се обаче да почака повече от 20 години, за да се радва на истински успех.

Розамунде Пилхер нашумява като писателка през 1987-а, когато излиза романът й „Търсачите на миди”. От този миг книгите й („Завръщане у дома”, „Зимно слънцестоене”, „Сняг през април” и др.) се издават в огромни тиражи. Продажбите на романтичните й бестселъри надхвърлят 60 млн. екземпляра по целия свят.

Последният й роман – „Зимно слънцестоене“, излиза през 2000 г. Оттогава насам Пилхер не пише, но през 2007-а германската телевизия ZDF започва заснемането на поредица от 59 филма по нейните романи. Те продължават да се излъчват с успех по целия свят. Розамунде Пилхер е удостоена с наградата „Бамби”, а през 2002 г. става Кавалер на Ордена на Британската империя.

Писателката напусна видимия свят на 6 февруари 2019 г.

Резултат с изображение за розамунде пилхер

Предлагаме избрани мисли на Розамунде Пилхер, която и на 93 не губи любопитството си към света:

„Две са най-хубавите неща в живота – парите и сексът, но щом започнеш да ги обсъждаш, разговорът става скучен.”

„Вероятно най-лошото нещо е, когато няма с кого да споделиш спомените си.”

 „Да обичаш, означава да не търсиш съвършенство, а напротив, да прощаваш най-ужасните недостатъци.”

 „Щастието идва тогава, когато умееш да извлечеш максимума от това, което имаш, а богатството – когато съумееш да извадиш максимума от това, което получаваш.”

„Сигурността е свобода, а свободата е най-ценното нещо в живота.”

„Не мислите ли, че е изключително важно да правиш това, което ти харесва, и за него да получаваш пари? Тогава започваш сам да се уважаваш.”

„Животът си струва само тогава, когато има за какво да мечтаем и към какво да се стремим”.

„Вероятно никой не може да порасне, докато е жива майка му.”

„Трудното можеш да направиш веднага; постигането на невъзможното изисква малко повече време.”

„Думите „ако можех…” винаги идват след събитията. Това е безполезно и никому ненужно самоизяждане.”

„Есента винаги ми действа потискащо. Тя е нещо като тъжна ивица между лятото и Коледа.”

Заглавна снимка: Pinterst

ARTday.bg

 

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Лазаровден – един от най-хубавите народни обичаи

Лазаровден е един от най-хубавите народни обичаи. На този ден църквата чества възкръсването на Лазар. Според Библията действията на Исус около гроба на мъртвия...

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....