Четвъртък, 07 Март 2019 | Пуканки

Класацията е на британското списание New Scientist

През последните няколко десетилетия светът се промени дотолкова, че на повечето по-възрастни хора им е ужасно трудно да се впишат в него, редом до новите технологии, които трябва да използват за доста неща от ежедневието си. Младият човек, разбира се, приветства това и се гмурка в света на иновациите с нетърпение и любопитство. И въпреки научния напредък в много области, има и такива, които все още представляват трудност за разгадаване.

Съществуват аспекти от физиката и поведението на хората, които са мистерия и за най-гениалните умове. Британското списание New Scientist ги подреди по този начин:

1. Изчервяването

Дарвин смята, че лицето ни става червено, когато се притесняваме или лъжем, защото по този начин природата предупреждава другите.

2. Смехът

Когато се смеем, количеството хормон на щастието (ендорфин) в тялото ни се покачва и ние се чувстваме добре. Скорошно проучване разкрива, че не шегите, а баналните коментари ни карат да се смеем повече.

3. Целувката

Потребността да се целуваме не ни е заложена генетично - хората в много общества не се целуват. Повечето учени смятат, че желанието за целувка, произхожда от кърменето в бебешка възраст.

Резултат с изображение за human nature

4. Сънищата

Фройд смята, че сънищата са огледало на нашето подсъзнание, помагат ни да се справим с емоциите. Няма аргументирано обяснение защо мозъкът ни произвежда "странни видения", докато спим.

5. Суеверията

В еволюционен аспект те нямат смисъл.

6. Бъркането в носа

Според една от най-смелите теории, това е начин за засилване на имунната система.

7. Юношеството

Човекът е единственото същество на земята, което го изживява. Редица специалисти твърдят, че целта на този период, е да се реорганизира мозъкът, преди да станем възрастни.

Резултат с изображение за human nature

8. Алтруизмът

Биолозите все още не са открили логична причина защо всеотдайността и себераздаването към другите ни доставя удоволствие.

9. Изкуството

Хората имат нужда от него, за да дават израз на таланта си. То е еквивалентно на изначалната нужда на пауна да разпери опашката си. Просто така.

10. Окосмяването

По човешкото тяло има косми дори на места, на които приматите нямат. А се смята, че произхождаме от маймуните...

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
телефон: 0888 002 298
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017