Вторник, 20 Февруари 2018 | Кино

Кралят на киното Робърт ОЛТМАН (ВИДЕО)

Режисьорът казваше, че американския флаг само го разсмива

Робърт Олтман не случайно е наречен Кралят на киното. След като засне култовия "Претапорте", а после и "Доктор Т. и жените", той дръзко хвърли ръкавица на британското кино с новия си лентата "Госфорд парк". За създаването му режисьорът сякаш го е изградил, внушавайки външно спокойствие, но е запазил вътрешното напрежение на сценария. С помощта на актьори като британката Кристин Скот Томас ("Английският пациент", "Четири сватби и едно погребение") Олтман без проблеми демонстрира режисура, която спечели "Златен глобус".

Макар да е роден в Канзас сити (20 февруари 1925 г.), през повечето време Робърт Олтман живее във Великобритания и опознава живота там. "Имах нужда да се приспособя към климатичните условия", шегува се той. Наричат го и Полковника на американското кино заради военните теми в продукциите му. Една от последните му ленти носи духа на 50-те години. Филмът продължава поредицата от предните му филми "Военнополева болница" (1970 г.) и "Дългото сбогуване" (1973 г.). Самият Олтман казва, че това не е преднамерено. "Филмите ми са ценни с идеите, споделя творецът. Понякога идеята идва от само себе си: камерата работи сама, всичко върви гладко, светлината пада отлично и актьорите си казват точно репликите с перфектно темпо. Това става сякаш някой те дърпа за ръката", описва той. Въпреки че Олтман се вдъхновява от Агата Кристи, приликата с маниера на разказване в "Госфорд парк" става случайно. Основният въпрос обаче вече не е кой, а защо. Акцентът пада върху неочакваното зад ъгъла на детайла, на тръпката за края. Критиците определят Олтман като полудраматичен, но в "Госфорд парк" той е пуснал в действие основните си козове: огромен актьорски състав, гъвкав диалог, многопластов сценарий и развръзки, които карат зрителя да настръхне. Продукцията струва общо $13 млн. Режисьорът наставлява актьорите да играят по начин, различен от театралния маниер.

Вярно е, че за Олтман 70-те години бяха ужасни, 80-те - триумфални, а 90-те - възкресяващи. Ала реалността от филмите му днес става по-сложна с всеки следващ негов проект.

Актьорът почина през ноември 2006 година в Лос Анджелис.

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ
Петък, 09 Февруари 2018 | Кино

Мия Фароу и Франк Синатра – златната табакера на любовта

Днес актрисата празнува 73-и рожден ден

СПОДЕЛЕТЕ
Четвъртък, 08 Февруари 2018 | Кино

Лана ТЪРНЪР – Блясъкът на стария Холивуд (ВИДЕО)

Актрисата е богата и на любов, и на слава

СПОДЕЛЕТЕ
Сряда, 07 Февруари 2018 | Кино

Аштън КЪТЧЪР – мъж и половина на 40!

Днес актьорът празнува рожден ден

СПОДЕЛЕТЕ
Понеделник, 05 Февруари 2018 | Кино

МОДЕРНИ ВРЕМЕНА: Последният ням филм на Чаплин (ВИДЕО)

Действието във филма се развива през 30-те години на 20 в. по време на Голямата депресия

СПОДЕЛЕТЕ
Събота, 03 Февруари 2018 | Кино

Да оцеляваш в усамотение: Майкъл ЧИМИНО

Режисьорът на „Ловецът на елени” приветства света на днешния ден през 1929-а

СПОДЕЛЕТЕ
Четвъртък, 01 Февруари 2018 | Кино

Бурните любовни романи на Максимилиан ШЕЛ

Голямата любов за носителя на „Оскар” се оказва руска

СПОДЕЛЕТЕ
Петък, 26 Януари 2018 | Кино

Пол НЮМАН – Синеокият поглед на бунта и надеждата

Актьорът се ражда на днешния 26 януари през 1925 година

СПОДЕЛЕТЕ
Четвъртък, 25 Януари 2018 | Кино

Винаги съм обичала прекалено силно, но никога мъдро ~ Ава ГАРДНЪР (ВИДЕО)

За и от актрисата с анггелско лице

СПОДЕЛЕТЕ
Вторник, 23 Януари 2018 | Кино

За мен възрастта е просто цифра ~ Жана МОРО

Именитата актриса от първо лице

СПОДЕЛЕТЕ
Страница 1 от 27

Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
телефон: 0888 002 298
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017