Неделя, 09 Февруари 2020 | Книги

За и от голямата американска поетеса

Еми Лоуел

Еми Лоуел се ражда на днешния ден, 9 февруари, през 1874 година в Бруклайн, Масачузетс. Произлиза от старинен род, дал на Америка много писатели, публицисти, учени.

Автор е на дванадесет стихосбирки, между които „Купол с разноцветни стъкла“, „Мъже, жени и привидения“, „Картини от плаващия свят“, „Източен вятър“. Най-добрата й книга „Какво е часовникът“ е издадена посмъртно и удостоена с наградата „Пулицър“.

Написва обемиста и интересна биография на английския поет романтик Джон Кийтс. Издава няколко книги с есета върху американската и френската поезия.

В 1913 г. заедно с Езра Паунд става един от създателите на литературното течение имажизъм. Под редакцията на Лоуел излизат три алманаха „Поети имажисти“. Творчеството на имажистите е анархо-индивидуалистичен бунт срещу „вулгарността“ на буржоазното общество, на което се противопоставят изтънчените чувства на поета.

Резултат с изображение за amy lowell

ЕДНА ДАМА
от Еми Лоуел

Ти си красива и избледняла
като стара оперна мелодия,
свирена на клавесин;
или като светлата коприна
в будоар от осемнадесети век.
В очите ти тлеят окапалите рози
на изживените минути;
като дъха на затворена стъкленица парфюм
е тънък и неясен
ароматът на душата ти.
Полутоновете ти излъчват топлина
и съзерцавам очарована
как хармонично се преливат цветовете ти.

Моята младост е новоизсечена монета,
която хвърлям пред краката ти.
Вдигни я от праха,
за да се забавляваш с блясъка ѝ.

Превод: Леда Милева

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017