Събота, 12 Декември 2020 | Книги

За и от детето чудо на френската литература

У нас името на Реймон Радиге е почти неизвестно и само тесен кръг специалисти знаят съдбата на френския писател, преди да бъдат преведени на български двата му романа. А съдбата му е едновременно и впечатляваща, и незавидна: написвайки няколко блестящи творби, той умира едва на 20 години. Роден през 1903 г., Радиге е определян като детето чудо на литературата.

Той е роден на 18 юни 1903 година в Сен Мор край Париж. През 1917 година напуска училище и започва да се занимава с журналистика и литература, сближавайки се с видни парижки модернисти, като Пабло Пикасо, Макс Жакоб, Жан Юго, Хуан Гриси най-вече Жан Кокто. Радиге става известен с романите си „Дявол в тялото“ („Le Diable au corps“, 1923) и публикувания посмъртно „Балът на граф Д’Оржел“ („Le bal du Comte d’Orgel“, 1924).

На 12 декември 1923 година Реймон Радиге умира едва двадесетгодишен от коремен тиф в Париж.

След като тифът го покосява, критиците правят равносметка на наследството му. А то включва 2 романа, 2 пиеси, 4 стихосбирки, много разкази и есета, всичките написани с много зрелост, необичайна за един младеж от началото на двадесети век.

Може би причината е във факта, че Реймон не следва стандартното академично образование – на 15 г. той е изключен от училище, но бързо си намира работа във вестник и навлиза в артистичните среди. В тях се запознава с Пабло Пикасо, Амадео Модилиани (които му рисуват портрети), както и с Жан Кокто, с когото създава вестник „Парижки петел“. Първата му статия в него започва с дръзките думи: „От 1789 г. ме принуждават да мисля. От това ме заболява главата“.

Подобна дързост е характерна и за личния му живот. На 14 г. изживява любовна връзка с 10 г. по-възрастна от него омъжена хубавица. Тяхната забранена страст предизвиква множество упреци. Но най-същественият резултат от нея е романът „Дявол в тялото“.

Определян като скандален, романът е изчерпан за една седмица във Франция. Но причината не е в пикантния сюжет, а в необичайните финес и мъдрост, с които младият автор размишлрява над любовта, лъжите и предателствата. Голям успех постига и другият му роман – „Балът на граф Д’Оржел““. Той е публикуван посмъртно в родината на Радиге и отново предизвиква интерес чрез проницателността, с която е разнищен един любовен триъгълник.

Ето какво споделя писателят:

„Когато мъжът лъже, кавайки на една жена, че я обича, може да се сметне, че наистина лъже, но нещо все пак го кара да ѝ го казва, и следователно - говори истината.“

„Щастието е егоизъм.“

„Много младият човек е едно животно, бунтуващо се срещу болката.“

„Оригиналността се състои в опитите да си като всички останали и в техния провал.“

„Който обича, винаги дразни този, който не обича.“

Източник: magnifisonz.com

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ

Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017